|
|
TORSKTOURNEDOS MED VARM POTATISSALLAD
TORSKTOURNEDOS MED VARM POTATISSALLAD
3 paket bacon
800 gram torskfilé
salt
peppar
smör; till stekning
-----------------------------------
--- VARM POTATISSALLAD ---
1 kg färskpotatis; väl borstad
1 deciliter hönsbuljong; varm
0,5 huvud sommarvitkål; strimlat
2 rödlök; strimlade
6 stycken kipp- eller sticklökar; i snedskurna bitar
2 deciliter hackade örter; (ex se i anvisningarna)
1 matsked pesto genovese
-----------------------------------
--- PESTO GENOVESE ---
1 stor bunt basilika
50 gram mandel
3 stycken sardellfiléer
0,5 citron; saften från
4 klyftor vitlök; hackad
0,5 tesked salt
1,5 deciliter olivolja; helst jungfruolja
60 gram parmesanost; färskriven
-----------------------------------
--- SALLADSDRESSING---
1 matsked fransk senap; grov
2 matsked senap,stark svensk; t ex Slotts
1 deciliter vitvinsvinäger
2 deciliter olivolja; helst jungfruolja
1 klyfta vitlök; pressad
TORSKTOURNEDOS
Lägg 4 - 6 skivor bacon omlott på skärbrädan. så att det blir ett 10 - 12
cm brett stycke.
Skär torskfiléerna i samma längd och lägg ett par av bitarna tätt
tillsammans på baconet.
Salta och peppra.
Rulla ihop till en hög tournedos.
Skär rullen på mitten och bind upp bitarna med bomullsgarn.
Gör på samma sätt med resten av torsken så att det blr sex (6) bitar.
Bryn snittytorna i smör, och bryn även lätt runt om.
Ställ bitarna i en form i 175 grader ugn och stek färdigt i ca 15 minuter.
Lossa snöret och servera med varm potatissallad.
VARM POTATISSALLAD
Förslag på örter:Bladpersilja,dragon,basilika,timjan,kyndel och gurkört.
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Låt den svalna en aning så att den går att skära i halvcentimeter stora
bitar.
Blanda potatisen med den varma buljongen och vänd ner kål, lök örter och
pesto.
Vispa ihop dressingen och slå den över.
Vänd runt och låt gärna potatissalleden dra en liten stund.
PESTO GENOVESE
Plocka basilikabladen och hacka dem grovt.
Lägg dem i en mixer tillsammans med mandeln och sardellfiléerna.
Kör igång maskinen, tillsätt citronsaft, vitlök salt och olja.
När det börjar bli en tjock röra häller du ner osten.
Smaka av med salt och häll upp peston i rena små glasburkar.
Häll gärna lite olivolja på toppen som ett tunt extralock, så håller peston
bättre.
Den klarar sig ca 2 veckor i kylen.
6 portioner
|
|