|
|
HERRGÅRDSGRATINERAD LAX MED DILLCRÈMESÅS
HERRGÅRDSGRATINERAD LAX MED DILLCRÈMESÅS
600 gram lax; filé
150 gram blandade rotsaker
smör; till stekning
salt
peppar
2 deciliter herrgårdsost, lagrad; riven
2 matsked gräslök; finskuren
----DILLCRÉMESÅS----
4 stycken scharlottenlök(ar)
2 deciliter vitt vin; torrt
1,5 matsked vitvinsvinäger
6 deciliter fiskfond; eller
buljong (från tärning )
2 deciliter grädde; visp- eller mellan
arrowrot (eller maizena)
1 deciliter dill, hackad
Kan förberedas ända fram t o m punkt 8 långt i förväg. Låt i så fall laxen svalna något innan osten läggs på och gratinera laxen något längre tid.
Dillen bör mixas i strax före serveringen, annars tappar såsen lätt sin
fina gröna färg.
1.
Börja med dillcrèmen. Finhacka löken. Fräs den glansig i smör. Häll på vin
och vinäger. Koka ihop till hälften.
2.
Häll på fiskfonden. Koka ihop tills ca 4 dl återstår.
3.
Tillsätt grädden och koka i ytterligare några minuter. Smaka av med salt
och peppar. Red av med lite arrowrot eller maizena utrört i lite vatten.
4.
Mixa crèmen med dillen. (Vänta med det här momentet om rätten görs i
ordning i förväg.)
5.
Värm ugnen till 250 grader.
6.
Skär rotsakerna i 3-4 mm stora tärningar. Fräs dem mjuka i smör utan att de tar färg.
7.
Salta och peppra laxskivorna. Bryn dem på båda sidor i smör på medelvärme.
8.
Lägg laxskivorna i en ugnssäker form. Blanda rotsakerna med osten och
gräslöken. Bred blandningen över laxskivorna.
9.
Gratinera laxen i någon minut, tills den fått fin färg.
10.
Servera laxen och dillcrèmen med t ex potatispuré som fått sällskap av
champinjoner.
4 portioner
|
|