Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Murklor - Svamp
Murklor är onekligen goda. På sistone har de dock mest diskuterats med avseende på giftighetsgrad. Rå, oberedd stenmurkla är onekligen mycket giftig, därvid den giftigaste av murklorna. Den innehåller liksom alla murklor giftet gyrometrin, vilket i kroppen brytes ned till bl.a metylhydrazin. Förr sades murklor innehålla helvellasyra, vilken senare emellertid har bevisats bestå av en mix av ämnen, därutinnan gyrometrin är blott en.
Rekommendationer ang. dylik svamp
M an vet att giftet inte elimineras 100% vare sig vid förvällning eller torkning. Man vet också att giftet i någon mån ackumuleras i kroppen. Den gamla rekommendationen var att man antingen skulle förvälla och blötlägga svampen eller också torka den. Rekommendationen stramades med tiden upp och angav då först förvällning, sedan torkning. Vanligast idag är att helt avråda från förtäring av murklor. Emellertid skall den behandlade svampens giftighet ställas i relation till annan kemikalieexposition för vilka inga varningar utfärdas. Trots allt har väldigt många frossat på stenmurkla utan att lida några synbara men.