|
|
Nigellas chokladtårta (10 port)
Till tårtbottnarna:
175 g osaltat smör, smält och avsvalnat
1 ¼ dl majsolja eller annan vegetabilisk olja
3 dl iskallt vatten
400 g vetemjöl
250 g strösocker
100 g ljust muscovadoråsocker (eller brunt farinsocker)
50 g kakaopulver av bästa mörka sort
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 ½ dl gräddfil
3 ägg
1 msk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
Till glasyren:
175 g mörk choklad
250 g osaltat smör, rumstempererat
275 g siktat florsocker
1 msk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
Sätt ugnen på 180°. Häll det smälta och avsvalnade smöret i en stor skål tillsammans med majsoljan och vattnet. Rör samman. I en annan skål blandar du vetemjölet, sockret, muscovadoråsockret, kakaopulvret, bakpulvret och bikarbonaten. Häll i skålen med smör-olje-vattenblandningen och rör samman utan att vispa. I en tredje skål blandar du gräddfilen, äggen och vaniljextraktet, och häller sen blandningen i resten. Rör till en jämn smet. Häll smeten i två kakformar (cirka 20 cm i diameter), som du smörat och klätt med t.ex. silikonpapper i botten. Grädda i 50–55 min tills de börjar lossna från formarna, men fortfarande är ganska mjuka i mitten. Låt svalna helt över galler.Glasyren på en chokladtårta ska vara en smaskig chokladglasyr. Smält chokladen. På medelvärme i mikron går det på 3 min. Rör samman smöret med florsockret, som du tillsätter en sked åt gången så att glasyren blir jämn. Tillsätt vaniljextraktet och den smälta och avsvalnade chokladen, och rör till en jämn och himmelskt god smet. Lägg sen ¼ av glasyren mellan tårtbottnarna, och bred resten över kakan, även sidorna.
|
|