|
|
Fårostpaj med örtagårdssås
PAJDEG
6 dl vetemjöl
300 g kallt smör
4-5 msk kallt vatten
FYLLNING
3 gula lökar
2 msk rapsolja
4 dl riven lagrad ost
400 g grekisk fårost
4 msk hackad färsk basilika eller 4 tsk torkad
4 skivade tomater
2 dl svarta oliver (jag tar urkärnade)
6 ägg
6 dl (röd) mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
PAJBOTTEN
Kör mjöl med smör i bitar i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vatten och blanda snabbt till en deg. Låt den vila 30 min i kylen.
Sätt ugnen på 200°. Kavla eller tryck ut degen i botten och upp på kanterna i en långpanna ca 30 x 40 cm.
Nagga botten med en gaffel och förgrädda
pajen i mitten av ugnen ca 15 min.
FYLLNING
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i olja utan att ta färg.
Fördela löken på pajbottnen, strö över riven ost, smulad fårost, basilika, skivade tomater och oliver.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över
pajen.
Grädda i mitten av ugnen ca 40 min.
ÖRTAGÅRDSSÅS
3 dl gräddfil eller lätt crème fraiche
1 dl majonäs
½ dl finhackad gul lök
1 dl hackad dill
2 tsk grov söt senap
1 tsk pressad citron
1 tsk flytande honung
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
Blanda samman alla ingredienserna i en skål.
Låt stå i kylen några timmar så kommer smaken fram bättre.
|
|