|
Jordgubbssaft! | Recept | Drickbart, alkoholfritt | Saft recept
Äppelmos i saftmaja
Äppelmos i saftmaja
Lösa och syrliga äpplen, Blanda gärna olika sorter.
Skölj frukten och tag bort skadade delar.
Skär äpplena i mindre bitar.
Lämna kvar skal och kärnhus.
Förbered Saft-Maja och koka upp vatten i vattenkitteln.
Lägg frukten i bärkorgen.
Ånga under lock på kraftig värme tills frukten är lös och mosig ca 1/2 - 3/4 timme beroende på fruktsorten.
Ånga max 3 kg per gång.
Rör i fruktmassan då och då så att den blir jämnt genomångad.
Tag upp den färdigångade frukten och passera den medan den ännu är varm.
Fyll under tiden på mera frukt och även kokande vatten om det behövs. Blanda det passerade moset med äppelsaften till önskad konsistens.
Eventuell överbliven saft passar på som bordsdryck.
Om du vill att äppelmoset ska behålla den ljusa färgen bör askorbinsyra tillsättas. Ca 3/4 - 1 gr per liter eller kilo passerat mos.
Lycka till!
Recept till Saft-Maja
Skölj bären
Lägg frukten i bärkorgen varva med socker
Dra på tappningsröret med klämma
Fyll vattenkitteln till markeringen (en rand runt kittelns kant)
Låt vattnet koka upp placera saftkittel och bärkorg ovanpå
Ånga över kokt vatten eligt receptet
Jordgubbssaft
4 l jordgubbar
2,5 dl socker 5 dl om bären är sura
Lägg hälften av bären i Saft-Majas bärkorg
Strö över sockret och lägg i resten av bären
Täck med lock och koka på god väreme 45 min - 1 timme
Fyll på varma väl rengjorda flaskor
/// MONAH
Tack så mycket! Jag provade att safta jordgubbarna i "Majan", trots att det stod i min "kokbok för Lanthushåll" från 1955...! att jordgubbar inte lämpar sig för ångkokning.
Jag slängde med lite rabarber också. Tyckte att saften blev ganska smaklös och odryg, men, men, det var ju ett experiment. Nästa gång provar jag ett av ovanstående recept istället!
/// Anonymous
Det här hittade jag på bahnhofbredband.se
Att safta med "Saftmaja" (enkelt recept)
Fyll upp vatten till nivåstrecket i den understa bunken.
Varva bär och socker i den översta bunken.
2,5 - 3 dl socker per kilo bär. ( 2 liter bär = ca 1 kg)
Ångkoka i ca 1 timme.
Tillsätt 1 kryddmått Atamon per liter färdig saft i den mellersta bunken. (se instruktioner på Atamon-flaskan)
Töm upp den färdiga saften på väl rengjorda flaskor. (Skölj ur flaskorna med Atamon, se Atamon-flaskan)
här e lite beskrivning till din saftmaja
ÅNGAD PLOMMONSAFT
Ingredienser: (4 Liter)
5kg Plommon; väl mogna
2kg Socker
1tsk Natriumbensoat
1tsk Kaliumsorbat
Relaterat boktips:
Beskrivning:
Skölj och rensa plommonen mycket noga. Varva plommonen med sockret i
en saftmaja. Häll vatten i saftmajans behållare, sätt på övriga delar
och ångkoka plommonen i ca 45 minuter. Plommonen ska bli mosiga och
safta sig.
Lyft av behållaren med plommonen och rör ut konserveringsmedlen i
lite av den heta saften. Tillsätt dessa till resten av saften. Häll
genast upp saften på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut flaskorna.
Tips: Plommonsaften kan användas i stället för plommonvin i tex
kinesisk matlagning.
Källa: Sommaren på Möllevången, Sockerbolaget
här e lite beskrivning till din saftmaja
rårörd jordgubbsaft
googlarvidare
RÅRÖRD JORDGUBBSSAFT
Ingredienser: (4 Liter)
6l Jordgubbar
3l Kokt kallt vatten
60g Vinsyra
1kg Strösocker per liter saft
3 Kryddmått natriumbensoat
Relaterat boktips:
Ta vara på sommaren
Beskrivning:
Rensa och skölj bären väl. Mosa eller skiva dem i en rymlig bunke. Lös
vinsyran i vattnet och häll detta över bären. Täck över bunken och
låt stå kallt i minst 24 timmar.
Slå upp bären i en silduk och låt det självrinna. Mät saften och
tillsätt sockret. Rör tills sockret är löst. Skumma väl. Ta lite av
saften och lös konserveringsmedlet i den.
Tillsätt resten av saften.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor. Fyll flaskorna ända upp. Korka
igen och förvara svalt.
ja här e recept på saft
jag googlar vidare o söker efter saftmajarecept
Vatten:
Vattenmänden är beroende av vilken typ av bär som används:
3 dl vatten till jordgubbar och hallon
4 dl vatten till körsbär
5 dl vatten till röda vinbär
7 dl vatten till svarta vinbär
Socker:
Tillsätt 5-6 dl socker per liter avrunnen saft.
1. Rensa och skölj bären. koka upp vatten i en gryta och lägg i bären. Låt koka på svag värme under lock i ca 10 minuter.
2. Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ur. Sila bärmassan genom silduk.
3. Låt den självrinna ca 30 minuter. Skölj ur grytan. Mät saften och häll den i grytan. Rör ner sockret.
4. Låt saften koka upp och rör så att sockret löser sig. Skumma.
5. Häll uppsaften på väl rengjorda, varma flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork. Låt saften kallna. Förvara den i kylen.
Tips: Koka gärna med en vaniljstång. Klyv stången på längden och skrapa ur fröna. Plocka upp stången innan saften hälls på flaska.
|
|