|
|
Nötkolabitar (48 st)
Nötkolabitar 48 st
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
150 g smör
1 ägg
Fyllning
3 dl socker
1/2 dl sirap
rivet skal av 1 apelsin
150 g smör
1/2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
300 g blandade nötter, t ex jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter
Hacka ihop mjöl, bakpulver, socker, smör och ägg för hand eller i en matberedare. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Kavla eller tryck ut degen på bakplåspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Låt degen gå upp ca 1 cm på kanten. Nagga med gaffel. Förgrädda degen i ugnen ca 10 min. Lägg jordnötterna i hushållspapper och gnugga bort det mesta av saltet. Grovhacka alla nötter. Blanda socker, sirap, apelsinskal, smör, vispgrädde och mjöl i en kastrull. Låt allt smälta till en smet på svag värme utan att det börjar koka. Rör ner nötterna. Bred ut smeten över mördegen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt kakan svalna. Skär den i rutor med vass kniv.
Göm kakburken! Annars tar de slut på en gång.
|
|