Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
150 gr margarin
5 dl lättmjölk
50 gr jäst
10 dl fyra sädesslag
3-4 dl vetemjöl
1 tsk salt
½ dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk brödkryddor
Smält fettet. Tillsätt mjölken och låt den bli 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och alla övriga ingredienser. Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 45 min. Ta upp degen på bakbord och arbeta den lätt. Dela degen i 5 bitar, rulla dem till smala längder och lägg dem på smord plåt.
Pensla lite olja på sidorna av längderna så de inte fastnar i varann under jäsningen. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt in plåten i 250°, sänk genast till 200o och grädda ca 20 min. Låt längderna svalna på galler under bakduk. Dela dem på längden och skär dem till smala eller breda lång- skorpor. Lägg dem på plåtar. Rosta skorporna i 200° tills de får lite färg.
Eftertorka sedan i 75 – 100° 1 1/2 - 2 timmar. (Två plåtar kan stå i ugnen samtidigt, låt dem byta plats efter halva tiden.)