|
Recept på durumvete, CITRONFOCACCIA och Jalapeno bröd | Recept | Bröd & Bakverk | Bröd
CITRONFOCACCIA och Jalapeno bröd
CITRONFOCACCIA MED
ROSMARIN OCH FETAOST
1 stort bröd
Det här brödet är nästan som en hel måltid. Det är
perfekt att bjuda till en soppa, på en buffé eller ta
med ut på en picnic. Att baka i långpanna är väldigt
praktiskt, man slipper allt besvär med att kavla och
rulla, det är bara att vicka ut degen i långpannan
och platta till.
50 g jäst
7 dl vatten
2 tsk salt
½ dl olivolja
rivet skal av 1½ tvättad citron
3 dl durumvete
ca 1 liter vetemjöl special
2 msk olivolja till pensling
150 g fetaost
2 msk grovhackad rosmarin
1 ½ tsk gourmetsalt eller medelhavssalt
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till finger-
värme, 37 grader. Rör ut jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt, ½ dl olivolja, citron-
skal och mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns
smidig, den ska vara ganska lös. Låt degen jäsa
under duk 30-40 minuter.
Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper
och tryck ut den med mjölad hand. Pensla med oliv-
olja, strö över smulad fetaost, rosmarin och salt.
Tryck försiktigt ner fyllningen i degen. Låt jäsa
under duk ca 15minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt
brödet svalna lite och servera det alldeles nygräddat.
Låt var och en bryta eller skära focaccian i bitar själv.
Brunkans ost och Jalapeno bröd
Ett ”hot” bröd som är jättegott till varma mackor eller som matbröd.
2 stora bröd:
500 g vatten
15 g jäst
600 g vetemjöl special
150 g durumvete
15 g salt
1 msk ljus sirap
75 g jalapenos i skivor ”hot” (finns bland tacos och salsor i butiken)
75 g grovriven ost
Blanda alla ingredienser utom salt, ost och jalapenos. Knåda degen i matberedare ca 15 minuter eller för hand minst 20-25 minuter. Tillsätt salt, ost och jalapenos. Knåda ytterligare 3-5 minuter. Låt degen vila i bunken ca 30 minuter. Forma två bröd, mjöla rikligt med durumvete på ovansidan. Låt bröden jäsa i kyl över natten. Baka bröden direkt från kylen i 250º. Spraya vatten med blomspruta rätt in i ugnen direkt när bröden är insatta. Detta gör att skorpan blir knaprig. Sänk temperaturen efter 5 minuter till 200º. Bröden är klara efter ca 30 minuter eller när innertemperaturen är 98º.
|
|