|
|
Punschäppelkaka
Punschäppelkaka
2 röda äpplen, Ingrid Marie
3 msk punsch
2 små ägg
2 dl strösocker
3 bittermandlar
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smält, avsvalnat smör
Sätt ugnen på 175°. Tvätta, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Låt dem ligga tillsammans med punschen i en plastpåse i ungefär en halvtimme. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Skålla skala, och riv bittermandeln och blanda den med mjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt det avsvalnade smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten (25 cm i diameter). Tryck ner äppelskivorna med skalet uppåt och grädda i cirka 40 min.
"Med en skvätt punsch och ett par rivna bittermandlar blir kakan lite extra lyxig, till vardags duger den gott utan. Visserligen blir det en helt annan kaka, men lika god på sitt eget vis..."
Receptet är ur boken Äppelkakor och annat smått & gott av äpplen.
|
|