|
kolakaka efterlyses | Recept | Bröd & Bakverk | Mjuka kakor
choklkadpaj eller kolapaj
Sökte lite på nätet och hittade detta på bröllops torget, skrivet av: Arwen75
""choklkadpaj eller kolapaj....som är som en dröm (lite mäktig, men ack så god)
Älskar själv choklad och detta är helt klart en återkommande favorit... Kondenserad mjölk finns att köpa i vanliga (välsorterade) mataffären bland bakprylarna.
Botten
60 g smör
½ tsk kakao
1 msk farinsocker
4 dl smulade kakor, tex choklate chip cookies
Kolalager
4 dl söt kondenserad mjölk
75 g smör
½ dl strösocker
Chokladlager
200 g hackad mörk choklad ej block
1½ dl vispgrädde
1 msk strösocker
40 g smör
Dekoration
8 chokladpraliner
1½ dl viskgrädde
Gör så här:
Till pajbotten:
Smält smör med kakao och farinsocker i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt smulade kakor och bland väl.
Fördela blandningen i en pajform (diameter ca 20 cm), på bottnen och sidorna.
Pressa ut blandningen väl med handflatan.
Låt pajbottnen svalna i kylskåp.
Till kolalagret:
Blanda söt kondenserad mjölk, smör och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
Värm på svag värme tills allt smält.
Låt koka upp och koka under ständig omrörning ca 6 min tills blandningen tjocknat.
Låt blandningen svalna lite och häll den sedan i pajformen.
Låt formen stå i kylskåp 1 tim tills kolalagret stelnat.
Till chokladlagret:
Blanda hackad mörk choklad, vispgrädde, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.
Värm på mycket svag värme ca 4 min eller tills allt smält samman till en jämn smet.
Låt blandningen svalna och häll den sedan över kolalagret i pajformen.
Låt stelna i kylskåp ca 1 tim.
Till dekorationen:
Vispa vispgrädde och häll ner den i en spritspåse med stjärnformad tyll.
Spritsa gräddrosetter ovanpå pajens chokladlager och dekorera med chokladpraliner.""
|
|