|
|
Markisens marängtårta (10 Bitar )
Markisens marängtårta (10 Bitar )
Bottnar
4 Äggvitor
1/2 Krm bikarbonat
1/2 Krm salt
2 dl Socker
3 tb Maizenamjöl
50 g Mandel; skållad, mald
Fyllning och garnering
4 Äggulor
1 Apelsin; rivet skal av och -saften av
1/2 Citron; saften av
2 tb Socker
3 dl Vispgrädde
1 l Färska jordgubbar; hallon, -Blåbär, vinbär eller björn- -bär går också bra
Vispa äggvitorna till hårt, fast skum tillsammans med bikarbonatet och saltet. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Blanda maizenamjölet och mandeln och vänd ner i marängsmeten. Bred ut den på bakplåtspapper till två runda bottnar, ca 21 cm i diameter. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 150°, ca 1 tim. Låt kallna på galler.
Förbered under tiden fyllningen. Blanda i en rostfri eller teflonbelagd kastrull äggulorna, apelsinskalet, saften från apelsinen och citronen samt sockret. Sjud krämen tjock under vispning på svag värme. Låt krämen kallna. Vispa grädden. Skölj och dela jordgubbarna i halvor. Bred citronkrämen över den understa bottnen strax innan servering och täck med jordgubbshalvor. Lägg på nästa botten. Garnera kanten med spritsade gräddtoppar och halverade jordgubbar. Servera tårtan genast!
|
|