|
|
MAT/Tinas Berliner munkar
MAT/Tinas Berlinermunkar
1,75 dl mjölk
25 g jäst
4 dl specialvetemjöl
4 dl specialvetemjöl
8 äggulor
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 st apelsin eller citron, rivet skal från (kan uteslutas)
150 g mjukt smör
2 l matolja till fritering
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel att rulla de friterade munkarna i
Vaniljkräm
1 skårad vaniljstång
5 dl mjölk
5 äggulor
1,5 dl socker
3 msk maizena
0,5 dl punsch (kan uteslutas)
Munkarna: Blanda ingredienserna till deg 1 (häll i mjölet lite i taget) och arbeta degen tills den blir elastisk. Låt deg 1 jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 20 - 30 minuter. Tillsätt alla ingredienserna i deg 2 till deg 1 (häll i mjölet och smöret lite åt gången). Arbeta degen tills den blir elastisk och glansig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 20 - 30 minuter. Tryck till med knogarna på den jästa degen så att den faller ihop och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter under plastfilm. Dela degen i bitar (ca 25 g vardera) och rulla bitarna till runda bullar. Lägg bullarna på en mjölad handduk. Täck dom men en annan handduk och låt dom jäsa till dubbel storlek i en timme. Fritera munkarna i 180-gradig olja två minuter på varje sida. Tag upp munkarna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Rulla munkarna i socker- och kanelblandningen. Fyll en sprits med vaniljkräm och tryck in lite kräm i de nygräddade munkarna.
Vaniljkräm: Koka upp mjölken och vaniljstången. Rör ihop äggulor, socker och maizena. Häll hälften av den kokande mjölken över äggsmeten och rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt krämen koka under kraftig vispning tills den blir tjock (4-5 minuter). Sila krämen och låt den svalna under plastfilm. När den har svalnat smaksätts den ev. med punsch.
Munk Receptet är från Mat med Tina 7.8 2004 (hittade det på nätet...)
|
|