|
Chokladkaka med Fingermarie kex?? | Recept | Bröd & Bakverk | Kakor & Småkakor
Hej! Det finns tydligen flera varianter av radiokakan. Det som Oldwolfie lagt in är nästan lika som det jag har, bara det att mitt innehåller mindre socker. För min del föredrar jag mindre socker, de flesta recept går alldeles utmärkt att minska sockermängden i.
250 g kokosfett
2 ägg
3 dl florsocker ( har inte provat, men det skulle nog gå att minska till 2 dl)
1 dl kakao ( enklare med kakaopulver än blockchoklad)
1 paket kex, typ Marie
Tillredningen lika som de andra recepten.
Så till namnet: Såväl jag som min bror som växte upp på femtiotalet har för oss att den hette så för att skivorna såg ut som en radio framifrån. Dagens unga som ofta inte sett sådan radioapparat gör inte lika enkelt den kopplingen. Nyligen hörde jag en ung flicka påstå att det var för att receptet första gången spreds via radio. Mot detta kan anföras att då skulle det vara många kakor som hette så.
Hej på Er!
Igår satt jag o maken och njööööt av denna goda kaka! Mmm precis som när mormor gjorde den när jag var liten. Tack för alla fina recept på kakan!!
Mvh
Jen
Radiokaka på blockchoklad
Radiokaka 10 portioner
2 ägg
3 dl florsocker
200 g mörk blockchoklad
150 g kokosfett
180 g små barnkex eller fingerkex
1. Klä en avlång bakform med folie eller plastfilm.
2. Smält kokosfettet och blockchokladen i en skål i mikron, eller på mycket svag värme i en kastrull på spisen.
3. Vispa äggen och florsockret vitt och pösigt, blanda i chokladsmeten.
4. Bred ett lager chokladsmet i botten på formen. Lägg ett lager kex ovanpå smeten.Varva sedan chokladsmet och kex tills det är slut. Sista lagret ska vara chokladsmet.
Ställ i kylskåp minst sex timmar, servera i 1,5 cm tjocka skivor.
Lycka till!
/My©
/// My©
blir det nån radiokaka nångång då??
Recept 50-tal
--------------------------------------------------------------------------------
Radiokaka
Ca 25 kex, söta kex typ Marie-kex, fast de bör vara fyrkantiga
250 g kokosfett
2 ägg 4 dl florsocker
5 msk kakao
Smält kokosfettet långsamt på svag värme och ställ kastrullen åt sidan. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt kakaon. Rör försiktigt ner det smälta kokosfettet som måste ha hunnit svalna.Är det för varmt kan smeten skära sig.
Klä en avlång bakform med smörpapper. Lägg ett lager chokladsmet i botten, täck detta med ett lager kex och fortsätt att lägga smet och kex i 3-4 lager. Avsluta med chokladsmet.
Ställ formen kallt tills smeten har stelnat. Stjälp upp kakan och servera i tunna skivor.
Den här kakan som ju består av köpta kex och is-choklad var mycket populär. Den kallades ofta radiokaka. Är det någon som vet varför? (Receptet finns nerskrivet i en privat receptsamling).
Re: Chokladkaka med Fingermarie kex??
[quote"Tinaz"]Ja har för mig att kakan heter Radiokakan
Vem minns inte Radiokakan. Min mor gjorde den ofta till lördagsfikat . Tror den hette radiokakan för att när man skar en skiva, så såg det ut som framsidan på en gammal radiomottagare.
Ho Ho jag får ju nästan en nostalgitripp
Tusen tack ska ni ha!
Re: Chokladkaka med Fingermarie kex??
Ja har för mig att kakan heter Radiokakan, detta recept har jag hittat på nätet en gång i tiden som liknar det du skriver om.
1 paket Fingermarie
250 g kokosfett
2 ägg
4 dl florsocker
1 dl kakaopulver
Smält kokosfettet långsamt på svag värme och ställ kastrullen åt sidan.
Vispa ägg och socker poröst och tillsätt kakaon.
Låt fettet svalna något, annars kan det skära sig. Blanda ner kokosfettet skära sig.
Klä en avlång bakform med smörpapper. Lägg ett lager chokladsmet i botten, täck detta med ett lager kex och fortsätt att lägga smet och kex i 3-4 lager. Avsluta med chokladsmet.
Ställ formen kallt tills smeten har stelnat. Stjälp upp kakan och servera i tunna skivor.
Ischoklad
100 g kokosfett
150 g mörk blockchoklad
1 ägg
1,5 dl florsocker
(Rice krispies, flingor och russin)
Smält kokosfett och blockchoklad i en kastrull och rör ner ägg och florsocker som du redan har vispat pösigt. Sen är det bara att lägga ut en massa små former på en plåt och fylla dom med olika saker som till exempel flingor, russin eller varför inte mariekex. Häll över chokladsmeten och ställ in i kylskåpet så det stelnar.
hittade på nätet
jag kommer då du gjort en sats o provsmakar :lol: :lol:
bergis kan man götra den med ischokladrecept som man sen häller över o varvar med mariekex
nu e de bara att leta efter ett sånt ischokladrecept ju
:lol:
JAAA det är precis den jag menar!!
Men vad heter den och hur tusan gör man den??
Jen
får ett minne av att min mormor gjorde nåt liknande
me mariekex o så nån ischocklad'
o så skar man till skivor av det hela som jag tror hade stelnat i en rak sockerkaksform
munnen börjar bli sugen på den kakan
men hur man gjorde vet inte jag heller
|
|