|
|
Mitt goda hårda bröd
Mitt goda knäckebröd
1 l vatten
1 påse (1 1/4 kg) rågmjöl
100 g jäst
1 tsk socker
1 msk salt
200g rumstempererat margarin
brödkryddor efter behag
ca 12-13 dl rågsikt
Värm vattnet ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå i degspadet. Rör ut jästen, kryddor salt socker mjölsorterna. Arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa i ca 30 min. Dela degen i två delar. Rulla ut dom i längder och skär i bitar. Lagom stora.
Kavla ut varje bit till en rundel och kavla ut tunt, sista gången med en kruskavel, och gör ett hål i mitten med ett mått, typ äggkopp. Baka ut alla på en gång. De kan ligga i rader på ett bord. Låt de jäsa i ca 10 min. Lägg sedan vart efter på en plåt. Det går 2-3 st på varje plåt, glöm inte att nagga kakorna innan de säts in i ugnen.. Grädda i 275 grader, ca 6-8 min. Lägg kakorna på ett bakbord en liten stund. Jag brukar hänga upp dom på en stång för att torka i ett dygn.
Garanterat goda
|
|