|
kringlor | Recept | Bröd & Bakverk | Kakor & Småkakor
Södertäljekringlor
Bakinstruktioner!
/// Annette Hilding
Södertäljekringlor
Tack!
/// Annette Hilding
:P tack för receptet . jag skulle baka kringlor till min sons klass så dom funkar nog får jag hoppas.
Kringelrecept
Hej Annbjörg!
Jag har hittat ett recept på Södertäljekringlor, hoppas att det kan vara något, annars får du väl skriva igen, jag har fler på lager. Jag vet inte om det är salta eller vanliga kringlor du vill ha. Här kommer receptet, hälsar Matmamman från Södertälje.
Södertäljekringlor 50 stycken
85 gram smör
2 1/2 dl vispgrädde
50 gram jäst
1 1/2 dl strösocker, cirka 130 gram
1 tsk nystötta kardemummakärnor
2 lätt uppvispade ägg
11 dl vetemjöl, 660 gram
mjöl till utbakning
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädden och ljumma blandningen till 37 grader. Finfördela jästen i hushållsmaskin eller degbunke. Häll degspadet över. Kör eller rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, ägg och vetemjöl. Kör ihop degen cirka 10 minuter i matberedare eller knåda den mjuk och smidig. Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den ytterligare. Dela degen i 50 bitar som väger cirka 23 gram styck. Rulla ut dem till cirka 30 cm långa längder som smalnar av betydligt mot ändarna. Forma dem till kringlor. Sätt ugnen på 250 grader. Låt kringlorna jäsa övertäckta, på smorda plåtar eller bakplåtspapper, cirka 40 minuter. Grädda kringlorna i mitten av ugnen cirka 8 minuter, tills de fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 100 grader när alla är gräddade. Låt dem eftertorka ett par timmar, med ugnsluckan lite på glänt.
Tips!
De klassiska Södertäljekringlorna, som förr såldes på marknaderna, brukade doppas i sjudande vatten innan de gräddades för att hålla längre och bättre tåla transporten.
|
|