|
ostkaka | Recept | Efterrätter | Ost
Ännu ett recept på Hälsingeostkaka
Hälsingeostkaka
Som Mildred Hansson på gården Åkre i Segersta gjorde den:
10 liter mjölk, värmes till 37-38 grader
10 msk vetemjöl (2 dl)
1 dryg msk ostlöpe
Mjölet, utrört i lite av den varma mjölken iröres i resten av mjölken (ev. 1 ägg till redningen). Rör så det blir ordentligt blandat. Sen ostlöpen, då får man börja röra sakta och försiktigt. Efter 15-20 minuter har den löpt. Låt stå ca 20 min så ostmassan sjunker och man kan hälla av en del vassla. Ös upp i en sikt klädd med silväv. Låt stå och rinna av tills massan känns stadig. Lägga över i en smord 3 liters form. Grädda i vattenbad 225 grader minst 1 1/2 timme. Lyft av ”skoven” då en halv timme återstår och öka till 250 grader. Ös då och då av vassla med en sked. Låt kakan kallna innan den stjälps upp. Sitter den fast? Värm då på spisen, så släpper det. På 14 liter mjölk blir det 3 kg. Man räknar med 1 liter/person.
Servera saftsås till ostkakan. Beräkna 2 dl/person.
Receptet hittades på http://www.bockensvanner.se/halsingland.html
Hälsingeostkaka
Hej, Hittade detta receptet på ICAs hemsida, hoppas det är rätt.
/Lovisa
*************************************
Hälsingeostkaka
2½ l gammeldags mjölk
3/4 dl vetemjöl
½ msk ostlöpe (Apoteket)
½ paket saffran (à ½ g)
Värm mjölken till 37°C. Rör ut mjölet med lite av mjölken. Häll i resten av mjölken och rör om. Rör ner ostlöpen och låt stå 1 timme. Sila massan genom silduk, se tips, över natten i kylskåp. Häll massan i en rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i vattenbad med aluminiumfolie över formen i 250°C i 1 ½ timme. Ostkakan är klar när den är fast, även på mitten. Låt svalna. Häll av ev vätska. Pensla ytan med saffran utrört i lite vatten. Ställ kallt. Servera med hjortronsylt.
Tips! Sila av ostmassan genom att fukta en tunn kökshandduk. Lägg den i ett durkslag. Ställ durkslaget i en stor skål. Häll massan i durkslaget och låt den rinna av.
Ostkakan kan frysas.
Receptet är från ICAs hemsida (Buffé nr 1 2002, sid 9 )
|
|