Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
800 g nötkött utan ben eller 1-1½ kg med ben
(50 g späck eller bacon)
2 msk smör eller margarin
1 lök i klyftor
1 morot i skivor
6 ansjovisfiléer
1 msk sirap
2 msk vinäger
½ tsk salt
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1½ dl vatten eller buljong
Torka köttet väl och späcka det med tunna strimlor späck eller bacon. Kan uteslutas, men gör steken saftigare. Smält smöret och bryn köttet väl på alla sidor i en stekgryta. Bryn också lök och morötter försiktigt vid sidan om steken. Tillsätt ansjovis, sirap, vinäger, salt och peppar. Efterstek i ugn (175°) eller ovanpå spisen 1½-2 tim. Ös steken några gånger med skyn. Späd med vatten eller buljong om det behövs. Skär köttet i tunna skivor vid serveringen.
Sås: Späd skyn med vatten till 4 dl. Red av med 2 msk vetemjöl. Koka såsen 3-5 min. Smaksätt med salt och peppar och tillsätt ½ dl grädde.