Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Slottsstek (6-8 port)

Slottsstek (6-8 port)

1 klick smör
1,2 kg benfri nötstek av fransyska eller innanlår
1 gul lök
1 morot
1 tsk salt
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 ansjovisfiléer
2 msk ansjovisspad
1 msk rödvinsvinäger
3 dl vatten

Sås:
5 dl silad sky + vatten
½ dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Fräs upp fettet i en rimlig gryta. Bryn köttet väl runt om. Stick i en stektermometer i tjockaste delen. Skala lök och morot och skär i bitar. Lägg i grytan och låt steka med en stund. Lägg i övriga ingredienser. Häll på lite vatten och låt allt steka på svag värme under lock. Häll på lite mer vatten om det skulle behövas. Det får inte koka torrt. Vänd köttet några gånger under tiden. Köttet är klart när stektermometern är uppe i 70-75°. Brukar ta drygt en tim. Tag upp steken och låt den vila cirka 15 min innan den skärs upp i tunna skivor.

Gör såsen: Sila skyn, späd med vatten. Blanda i mjöl och grädde och låt koka 4-5 min på svag värme. Vispa ofta och kraftigt. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis, gröna ärter, vinbärsgelé och saltgurka.



 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N