Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
5 dl vatten
1 porter
50 gr smör eller margarin
1 1/2 dl sirap
75 gr jäst
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk salt
2 tsk malet pomeransskal
2 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk kryddpeppar
100 gr russin(kan uteslutas)
1 1/2 liter rågsikt
1,2 l vetemjöl
Pensling:
sirapsvatten
Smula jästen i degbunken. Smält fettet, slå på degspad och sirap. Ljumma blandningen. Slå det ljumma degspadet över jästen, rör om och tillsätt salt, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Knåda degen smidig. Ställ den att jäsa ca 40 min. Ta upp degen på bakbord och arbeta in russinen och resten av mjölet. Dela degen i 4 delar. Baka ut till fyra limpor. Låt jäsa i ca 30 min. Skåra med vass kniv. Pensla med sirapsvatten. Grädda i 175 grader ca 50 min. Prova med nål. Låt svalna och pensla åter med sirapsvatten.
Receptet hittades på http://beritbj.se/julrecept.htm