Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
8 stycken rödtungsfiléer (ca 75 g/styck)
salt
peppar
100 gram färsrökt lax; i tunna skivor
2 stycken scharlottenlök(ar); finhackad
1 matsked smör
2 matsked vitvinsvinäger
3 deciliter vitt vin; torrt
2 deciliter fiskbuljong
15 stycken basilikablad, färska
eller
1 tesked torkad basilika
eller
dragon, några nypor
2 deciliter crème fraiche
1 matsked smör
-----------------------------------
--- TILLBEHÖR ---
Kokt potatis eller kokt pressad pot
sockerärter och späda morötter
Lägg ut fiskfiléerna med köttsidan nedåt. Krydda med lite salt och pappar.
Lägg på tunt skivad lax och vik ihop filéerna.
Smält smöret i en vid kastrull eller traktörpanna och fräs schalottenlöken
på svag värme utan att den tar färg. Tillsätt vinäger och vitt vin. Låt
vätskan koka ihop tills drygt 1/2 dl återstår. Häll i buljongen.
Lägg i de hopvikta fiskfiléerna och låt dem sjuda på mycket svag värme 7-8 minuter.
Fräs under tiden basilikabladen hastigt i lite smör och ställ åt sidan så
länge.
Tag upp fiskfiléerna med hålslev och håll dem varma. Rör ner crème fraiche i buljongen och låt koka ihop några minuter till en lagom simmig sås. Lyft pannan från värmen och vispa ner ett par smörklickar. Låt inte såsen koka mer. Blanda till sist ner basilikan och smaka av med salt och peppar om det behövs.
Fördela såsen på varma tallrikar och lägg fiskfiléerna ovanpå. Eller lägg
upp fisken på ett varmt serveringsfat. Häll lite av såsen över och servera
resten i en separat skål.
Att dricka till:
Torrt vitt vin.
4 port