|
Leverpastej | Recept | Övriga recept | Allt som inte passar i något annat forum
Leverpastej
Här är ett annat recept på Leverpastej
Ingredienser:
500 gr nötlever
1 medelstor gul lök
125 gr ansjovisfilé (gärna på burk)
2 ägg ½ msk salt
½ dl vetemjöl
1 krm svartpeppar
½ krm askorbinsyra
1½ dl vispgrädde
--------------------------------------------------------------------------------
Börja med att skära levern i bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg nu lever, lök och ansjovis(utan spad) i en mixer eller mal 2 gånger på en köttkvarn. Tillsätt ägg, mjöl, salt, peppar, askorbinsyra och grädde. Mixa nu så att allt blandas eller arbeta ihop i en skål. Häll smeten i en väl smord form och täck med folie. Grädda leverpastejen i ugnen i 175 grader i ungefär 1 timme. Låt pastejen kallna i formen. Stjälp upp och den är nu klar att servera.
Re: Leverpastej
="Pimpim" Jag undrar om det finns någon som har ett bra recept på leverpastej? Den leverpastejen vi gjorde här hemma blev så smulig, skulle vilja ha den mer krämig.
Ett som gjorts i skolan är ur "Vår kokbok" och heter Danska Leverpastej:
ca 200 gram späck
vatten, salt
ca 400 gram ungnötlever
1 medelstor gul lök
1½ dl mjölk
8-10 ansjovisfiléer
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 tsk mejram
½ dl vetemjöl
2 ägg
Formar:3 st à 6 dl, el 1 st på 1½ liter
Ugn: 200 grader
Skär bort ev svål och skär späcket i bitar. Koka dem 10-15 min i lättsaltat vatten (1 tsk salt/liter vatten).
Tag bort ev. blodkärl och hinnor på levern. Skär i mindre bitar. Lägg bitarna i späckkastrullen så levern blir varm, ca 5 minuter. Häll av spadet.Skala och skär läken i mindre bitar och värm mjölken.
Med matberedare: Använd stålkniv. Lägg i alltsammans utom mjölken och finfördela allt. Späd med den varma mjölken medan maskinen blandar och kör till smeten är helt slät. Den blir ganska tunn, men pastejen får rätt konsistens vid gräddningen.
Har du en mindre mixer gör du på samma sätt, fast med en halv sats åt gången.
Häll smeten i väl smorda foramr. Ställ i en långpanna och täck med folie och sätt in pannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna, i långpannan.
Grädda i vattenbadet, små formar ca 45 min, stor form ca 1 timme. Tag av folien mot slutet så pastejen får lite färg.
Tag upp formarna ur vattenbadet och låt pastejen svalna innan den stjälps upp.
|
|