|
|
Aftonbladets gräddkola med jordnötter (ca 40 st)
Aftonbladets gräddkola med jordnötter (ca 40 st) 2 dl vispgrädde 1/2 dl ljus sirap 1/2 dl strösocker 50 g smör En halv vaniljstång 1/2 dl jordnötter Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller kolan håller kulprov (se info om kulprov i receptet på knäck). Detta tar nästan en timme. Passa under tiden på att placera knäckformar på en bricka. Hacka jordnötterna och lägg lite nötter i botten av varje form. När kolan nått rätt temperatur tar du upp vaniljstången och klickar ut lite smet i varje form. Låt kolorna stelna över natten och förvara dem sedan i rumstemperatur. Tyvärr klibbar kolorna lätt ihop om de förvaras i en skål eller dylikt. Tips: Satsen kan dubbleras, men koktiden blir då lång. Receptet är saxat från Aftonbladet
Gräddkola
|
|