|
Svartbrös finskt | Recept | Bröd & Bakverk | Bröd
Låter jättegott, men,,,,kan du baka dom så plockar jag bara upp. Verkar alldeles för bökigt för en gammal gubbe
svartbröd från Åland
ca.15 bröd
2,5l surmjölk (typ filmjölk)
2kg rågmjöl
ca.1,5kg vete o grahammjöl blandat
1pkt farinsocker
4dl sirap
1/4kkp salt (kopp)
1,2kg malt
2 pkt jäst
Dag1. värm mjölken,rör i rågmjölet. Låt stå över natten i rumstemp.
Dag2. Värm i vattenbad ca. 1h.
rör i farin, sirap, jäst, salt, malt och låt stå 1h i vattenbad.
Rör om då och då.
Tillsätt mjölet och knåda till smidig deg, jäs 1h på varm plats.
Baka ut till runda kakor, jäs 1h på plåt gärna i värmeugn.
Nagga bröden och grädda 20min 200 grader.
Värm 3/4 dl sirap, 3/4dl vatten o en klick smör,
pensla de varma bröden på båda sidor och packa i folie.
Lägg bröden i ugnen 120grader 3h.
Därefter packas brödet i tex en låda med brödets ovansida
neråt och täcks med en filt över natten. :)
|
|