Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
600 g färskpotatis
200 g färsk grön sparris
200 g sockerärter
1 msk smör
1 dl hackad dill
1/2 tsk salt
-ROMSÅS-
2 dl gräddfil
100 g löj- eller sikrom
1 dl gräslök; fint skuren
1 krm salt
1/2 krm nymald peppar
Du behöver inte ugn utan laxen kan också steka färdigt i pannan på
svag värme.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i
lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på
sparrisen och skär i bitar om de är stora. Koka sparrisen
ca 2-3 min och sockerärterna ca 1 min. Spola av grönsakerna i
kallt vatten. Förbered under tiden sås och lax.
2. Sås: Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av med salt och
peppar.
3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra och vänd bitarna runt
om i vetemjöl, sedan i ägg och sist riven ost. Hetta upp smör i en
panna med släpplättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medel-
stark värme på båda sidor. Hit kan förberedas.
4. Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan
helt genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är
nystekt eller har kallnat.
5. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör till-
sammans med sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och
smaka av med salt.
6. Lägg upp och servera på varma tallrikar.
4 pers: