|
|
VARM LAX MED TANT ANNAS FINA SÅS
VARM LAX MED TANT ANNAS FINA SÅS
1/2 sida laxfilé (cirka 750 g)
olja
färsk dill
salt
peppar smör
- SÅS -
200 g majonnäs
2 dl vispad grädde
1 citron, saften av
socker
2 äpplen, rivna
2 medelstora ättiksgurkor, finhackade
1 msk hackad kapris
1 liten gul lök, mycket finhackad
1 knippe dill, finhackad
Så gör du:
Pensla laxen runt om med olja. Salta, peppra och lägg den på en bädd av
färsk dill. Lägg även dill ovanpå fisken. Låt laxen ligga så i 3-10 timmar,
så den hinner ta åt sig dillsmaken.
Gör såsen: Blanda majonnäs och vispad grädde. Smaka av med pressad citron
och några korn socker.
Vänd ner resten av ingredienserna och ställ såsen kallt fram till
servering.
Lägg laxen på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna. Lägg på lite fräsch
dill samt några smörklickar.
Sätt in i ugn, 250 grader. Minska värmen om fisken blir för brun. Det tar
cirka 20 minuter innan laxen är färdig, beroende på hur pass tjock den är
och hur genomstekt den önskas.
Servera laxen med såsen, dillkokt färskpotatis och en grönsallad.
En härlig kall festsås inspirerad av den klassiska remouladsåsen. Mäktig,
men god. Passar även till grillad och stekt fisk.
(4-5 portioner)
|
|