|
|
Chokladkaffesemlor (12 port)
Chokladkaffesemlor (12 port)
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
390 g (6 0.5 dl) vetemjöl eller vetemjöl special
3/4 dl strösocker
eventuellt ägg till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl starkt avsvalnat kaffe
Chokladgrädde:
3 1/2 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
kakao till pudring
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen. Smula ner
jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp. Mät upp och blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10?12 minuter. Låt svalna. Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa. Fyll blandningen åter i bullarna. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket, pudra med kakao och njut!
Receptet är från TV4 Nyhetsmorgon
|
|