|
|
Hönsfrikassé (4 port)
Hönsfrikassé (4 port)
1 kokhöns (eller kyckling), färskt eller tinat
vatten
salt
1 gul lök
1 grov morot
8 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 kafirlimeblad
400 g späda morötter
2-3 limefrukter
1 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
1/2-1 dl finklippt gräslök
Skölj av fågeln och lägg i rymlig gryta. Mät upp vatten så det täcker med råge, tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Koka upp. Ansa under tiden lök och den grova moroten. Skär i bitar. Skumma av det sjudande hönsvattnet och lägg i lök och morot, peppar och bladsorterna. Låt sjuda under lock på svag värme tills köttet är mört. Ett kokhöns behöver cirka 2 1/2 timme på sig, medan kycklingen är färdig efter cirka 1 timme, när köttet börjar släppa benen. Låt sedan köttet stadga sig under alfolie på skärbrädan. Skrapa eller borsta de späda morötterna, klipp av det mesta av blasten. Låt morötterna koka med i fågelspadet cirka 5 minuter, ta upp med hålslev. Sila upp 6 dl av kokspadet i en serveringsgryta. Blanda i pressad saft från limefrukterna, börja med hälften. Koka upp och vispa i 3 msk vetemjöl, som skakats ihop med 1/2 dl vatten. Låt sjuda 5 minuter på svag värme under lock, rör om ofta. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar, kanske behövs mer limejuice. Vänd i gräslök. Lossa allt kött från fågelskrovet, dela det i munsbitar. Vänd ner i såsen, värm hastigt. Kan lagas helt färdigt i förväg, men blanda inte i gräslöken förrän strax före servering. Värms i sista stund. Servera kokt ris eller kokt skalad potatis till.
Receptet är från ICA-kurien
|
|