|
|
Enkelt nybörjarbröd - sköter sig mycket självt.
Det här brödet gör jag ofta på slattarna och blandar då sorter av mjöl hursomhelst om jag har mycket grovt försöker jag dock ha i ½-1 l vetemjöl special.
Den långa jästiden gör att brödet blir saftigt trots avsaknad av fett och mjölk. Blir lite som baugette inuti.
Brödet blir bäst om det arbetas i maskin eller med degkrokar.
Långpannebröd
2 påsar torrjäst
12 dl vatten
5 tsk salt
2,5 l mjöl gärna olika sorter.
Blanda alla torra ingredienser.
Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.
Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.
Jäs 1 timme.
Rör om, och jäs en timme till.
Häll upp degen på en långpanna, degen är kladdig, använd slickepott.
Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.
Jäs 15-20 min. (till ugnen är uppe i värme)
Grädda 15 min.
Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.
Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.
Dela i 4 ”limpor”.
|
|