|
|
Helstekt kalvfilé m honungsglaserade rotsaker o balsamicosky
Helstekt kalvfilé med honungsglaserade rotsaker och balsamicosky (2 port)
20 rotsaker
300 g putsad kalvfilé
1 msk matolja
0,5 msk smör
1 kvist timjan
1 vitlöksklyfta
200 g skalade blastmorötter
1 gulbeta
2 jordärtskockor
10 st små steklökar
1 msk god honung
Salt och peppar efter smak
Skär rotsakerna i lika stora bitar, ca 1,5 x 1,5 cm, och koka dem i hårt saltat vatten i 10 minuter (spara kokvattnet till efterrätten). Sila bort vattnet och lägg rotsakerna i en skål. Salta och peppra. Stek rotsakerna på hög värme. Lägg dem i smör, olivolja och honung. Låt stå över natten.
Inför servering: Värm upp och spraya olivolja på dem, rör om. Ta bort överflödigt fett och silverränder från köttet. Salta och peppra. Stek i matolja. Stek på låg värme, ca 100 grader, för att få köttet mört. Avsluta stekningen med en klick smör, timjan och och vitlök.
Inför servering: Värm på 110 grader i ugnen i 25 minuter. Låt köttet vila i aliminiumfole i 30 minuter.
Såsen:
2 msk kalvfond på flaska
3 msk vatten
1/2 msk socker
3 msk balsamicovinäger
2 msk olivolja
Häll ner ingredienserna och koka upp såsen. Garnera med körvel.
Receptet är från Expressen "Kärleksmat för två"
|
|