Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
4½ dl vetemjöl
1/2 dl Finkornigt Strösocker
200 g smör eller margarin
Pensling
äggvita
Garnering
Pärlsocker
hackad mandel
Arbeta samman ingredienserna till degen. Låt vila kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.
Variationer
Finska pinnar Rulla ut degen till fingertjocka längder som skärs i 5 cm långa bitar. Pensla bitarna med äggvita och doppa dem i pärlsocker och mandel. Lägg kakorna på plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvaras torrt.
Schackrutor Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk vaniljsocker i den andra delen. Dela degarna i bitar som rullas till längder. Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra osv. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 8 minuter.
Snurror Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk vaniljsocker i den andra delen. De båda degarna kavlas ut och läggs ovanpå varandra och rullas samman.
Flarnen kan läggas samman med t ex bärgrädde, glass eller mousse. Om man penslar flarnen med smält choklad mjuknar de inte av fyllningen.
Man kan även ta loss flarnen från plåten och lägga dem över ett upp och nedvänt glas och på så sätt få flarnskålar. Fyll skålarna med valfri fyllning.