|
|
MAT/Niklas Panna cotta med två sorters topping (4 port)
MAT/Niklas Panna cotta med två sorters topping (4 port)
2 1/2 gelatinblad
5 dl mellangrädde
1/2 dl strösocker
0,5 g saffran
1 tsk vaniljsocker
Karamelliserade jordnötter
50 g jordnötter
1 msk strösocker
1 tsk citronsaft
Kokt ananas med vanilj och kardemumma
3 msk strösocker
1/2 färsk ananas
1/2 vaniljstång
1 tsk kardemumma
1 tsk svartpeppar
Panna cotta Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Värm grädden med socker, saffran och vaniljsocker. Krama vattnet ur gelatinet, blanda ner i grädde med en slickepott och häll upp den färdiga smeten i skålar och låt den därefter stelna i kylskåp i ungefär 2 timmar. Servera.
Karamelliserade jordnötter: Rosta jordnötterna (de sköljs först om de är saltade). Häll sedan på socker och citronsaft. Rosta under omrörning tills nötterna får en gyllenbrun färg. Lägg upp på bakplåtspapper och låt svalna.
Kokt ananas med vanilj och kardemumma: Skala och tärna ananas. Värm socker och kardemumma i en stekpanna. Lägg i ananas, krydda med svartpeppar, tillsätt frön från vaniljstången och låt dra i tio min. Serveras ljummen till panna cotta.
Receptet är från svt:s serie MAT/Niklas
|
|