|
BLACK AND WHITE | Recept | Kött | Nöt
Filet mignon Black & White Huvudrätt
4 Pers
300 g oxfilé
300 g kalvfilé
2 msk smör
1 brk sparris
½ brk krabba (190g), bitar
2 tomater, klyftade
salt och peppar
Tryffelsås:
20 g smör
1 msk mjöl
5 dl buljong (=vatten + buljongtärning)
1 dl madeira
1 tsk soja
salt och peppar
30 g svart, finhackad tryffel (eller tryffelersättning)
Smält smöret i pannan, pudra över mjölet. Rör till jämn redning. Vispa i buljongen och koka i 5 minuter, tillsätt madeira. Färg såsen med soya, smaksätt med salt och peppar. Sila såsen och blanda i tryffel eller tryffelersättning.
Bearnaisesås:
150 g smör
1 msk schalottenlök, finhackad
3 äggulor
3 msk vatten
3 msk ljus vinäger
1-2 persiljestjälkar eller -kvistar
5 krossade vitpepparkorn
1 msk persilja, finhackad
smulad dragon
Smält smöret och låt det svalna av något. Koka peppar, persiljestjälkar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock. Låt koka till halva vattnet återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vattnet i kastrullen. Vispa i äggulorna. Ta fram en stor kastrull och fyll den med vatten låt koka upp. Vattnet skall vara sjudhett inte koka. Sänk ned den lilla kastrull i vattenbadet. Sjud under vispning tills äggulorna börjar tjockna. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret i en stråla under kraftig vispning först en tunn stråle och sedan lite tjockare. Sjud lite till i vattenbadet så såsen blir tjock och blank. Tillsätt persilja och dragon.
Skär varje filésort i 4 bitar, platta till dem och krydda. Stek kalvfiléerna ca 2-4 minuter på varje sida och oxfiléerna ca 1½-3 minuter. Värm sparrisen i sitt spad. Lägg upp köttet på ett uppläggningsfat. Fördela ut tryffelsåsen på oxfiléerna, sparrisen och bearnaisesåsen på kalvfiléerna. Garnera med krabba och tomater.
Servera med pommes frites eller pommes château.
|
|