|
|
Pistaschglass - glassmaskin
Pistageglass:
100 g Pistaschmandlar
50 g socker
1 gelatinblad
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl mjölk
25 g honung
6 st äggulor
35 g Socker
3 msk Kirsch Vieux
50 g Karamelliserade pistaschmandlar
Karamelliserade pistaschmandlar:
30 g pistaschmandlar
10 g socker
1 tsk citronsaft
1 tsk smör
Dag 1:
1. Skålla mandlarna i hett vatten. Kyl snabbt, plocka bort skalen. Kör dem i mixer tillsammans med socker till en slät massa.
2. Blötlägg gelatin.
3. Koka grädde, mjölk, honung och pistaschmassan under ständig omrörning.
4. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll över pistaschblandningen och rör om ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen.
5. Värm under ständig omrörning till 85 grader. Gör ros eller slevprovet.
6. Krama vätskan ur gelatinet. Tillsätt den i den varma pistaschblandningen. Rör tills det löst sig.
7. Passera massan genom en sikt/finmaskig sil. Kyl snabbt i kallt vattenbad. Täck med platsfilm. Låt stå i kylen och mogna till nästa dag.
Dag 2:
8. Tillsätt Kirsch Vieux i massan. Kör blandningen i 30-45 min i en glassmaskin till fast konsistens. Eller ställ i kylen i 4 timmar. Rör om då och då.
9. Gör karamelliserade pistaschmandlar och tillsätt dem.
Karamelliserade pistaschmandlar:
Rosta mandlarna tills de är torra.
Smä'lt sockret och citronsaften till caramell, gyllenbrunt. Häll i mandlarna.
Rör i smöret och häll ut dem på en bakduk.
|
|