|
|
Marinad och Glazetips
Marinader:
Basilika
1 kruka färsk basilika
4 pressade vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
1 ½ dl olivolja
Mixa samman alla ingredienser till en knallgrön marinad.
Passar till fisk, skaldjur samt kött av nöt, lamm, gris och kyckling.
Rödvin
1 ½ dl rött vin
2 msk rödvinsvinäger
10 krossade vitpepparkorn
½ dl olja
½ dl timjan
1 dl hackad gul lök
Rör samman allt.
Passar till allt kött av nöt, lamm, gris och kyckling.
Citron och rosmarin
1 citron
3 kvistar rosmarin
4 vitlöksklyftor
1 msk kalvfond på flaska
1 dl olivolja
1 msk grovmalen svartpeppar
Finriv skalet på citronen. Finhacka rosmarinen och vitlöksklyftorna. Blanda allt.
Passar till gris och kalvkött.
Sweet & sour
1 dl ananas eller apelsinjuice
2 msk brun farin
3 msk chilisås
1 tsk finhackad jalapeno
2 msk balsamvinäger
½ msk japansk soja
2 krm Colmans senapspulver
1 krm salt
Blanda alla ingredienser.
Passar till allt kött.
Glaze
Texas BBQ- Glaze
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1/4 dl ketchup
1/4 dl HP-sås
1/4 dl mörk sirap
1/4 dl äppelcidervinäger
1 msk Chipotlepasta (finns på texmex hyllan)
1 tsk salt
Fräs löken och vitlök i lite matolja. Blanda i resten av ingredienserna. Låt puttra på svag värme ca 15 min. Smaka av med salt.
Curryglaze
2 msk äppelmos
3 msk curry
2 msk tomatketchup
½ dl vatten
1 dl olja
½ msk torkad koriander
salt
nymalen vitpeppar
Rör ut äppelmos, curry, tomatketchup och koriander med vatten. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Blanda om glazen ordentligt precis innan den ska användas.
Skaldjursglaze
½ dl flytande honung
1 msk senap
½ dl skuren dill
½ dl teriyaki sauce
2 msk worchester sauce
2 msk barbecuesås
ev. saft från citron
ev. några droppar tabasco
Söt vitlöksglaze
2 tsk dijonsenap
2 msk soja
2 msk teriyakisås
4 msk chilisås
2 msk sirap
1 dl olja
2 msk finhackad vitlök
Chiliglaze
2 ½ dl sweet chili suce
1 dl worcestershire sauce
½ msk HP-sås
½ msk chilisås
1 dl honung
salt
svartpeppar
Asiatisk glaze
4 msk soja
4 msk teriyakisås
1 msk honung
salt
svartpeppar
Allround glaze
1 dl sirap
1 msk soja
½ dl öl
1 tsk tabasco
½ dl barbecueså (tex HP)
Passar till alla sorters kött. Håller sig bra i en flaska i kylen.
Alla recepet kommer från min lärare på restaurangprogrammet
|
|