|
|
Grova kanelbullar!
Håller just på att baka, och kom på att jag ju måste skicka in receptet hit! Första gången jag åt dessa bullar tyckte jag väl inte att de var så speciellt goda. Ändå bakade jag dem igen, och då blev jag såld! Bara jag visste vad jag hade att göra med och förberedde smaklökarna så ! För det är ju trots allt lite nyttligare grejer, det här.
Urbans grova kanelbullar Ca 30 st
300 g grahamsmjöl (ca 5 dl)
4 dl ljummet vatten
150 g smör
1,5 dl råsocker
1 rågad tsk havssalt
2 tsk nymald kardemumma
1 dl mjölk
50 g jäst
7-8 dl vetemjöl special
Fyllning:
200- 250 g rumsvarmt smör
malen kanel
ca 0,5 dl råsocker
Häll grahamsmjölet i en skål, häll på det ljumma vattnet och låt stå över natten.
Nästa dag: Blanda smöret i en kastrull med råsocker, havssalt, kardemumma och mjölk. Koka upp och sjud några sekunder, häll blandningen i grahamsblandningen och rör om. Då är vätskan ca 37 grader.
Smula ner jästen, rör om tills den lösts upp och rör i vetemjölet, lite i taget till en smidig deg. Låt den jäsa under duk ca en timme.
Sätt ugnen på 225 - 250 grader.
Dela degen i två delar, forma till bollar som kavlas ut på mjölat bord till rektangulära plattor. Bred hälften av det rumsvarma smöret på varje platta, strö på rikligt med kanel och strö till sist över råsocker. Rulla ihop til en rulltårta från långsidan, skär varje rulle i ca 15 skivor och lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de är genomgräddade.
|
|