|
|
Köttfärslimpa med pepparrot
KÖTTFÄRSLIMPA MED PEPPARROT
Pepparrot var något jag fasade för när jag var barn. Jag vet inte vad det var som skrämde mig så – kanske var det den vattniga, klimpiga och halvkalla pepparrotssåsen vi blev serverade på dagis. I alla fall skydde jag det som pesten trots att alla försökte få mig att smaka på mammas goda pepparrotssås. Men så, för kanske 10 år sedan, tog jag mod till mig och föll som en fura. Nu kan jag bre riven pepparrot direkt på en smörgås och äta den med välbehag!
4 portioner
2 ½ msk ströbröd
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 liten gul lök
350 g blandfärs
salt, vitpeppar
Stekning:
smör eller margarin
vatten
Pepparrotssmör:
2 msk smör eller margarin
1 – 2 msk riven pepparrot
finklippt persilja (kan uteslutas)
Låt ströbröd och mjölk stå och svälla ca 5 minuter. Tillsätt ägg, råriven lök, köttfärs och kryddor. Arbeta färsen smidig och forma den därefter till en avlång, jämn rulle. Lägg den i en välsmord ugnsfast form och stek i 175° ca 1 timme.
Rör ihop matfett och pepparrot och lägg smöret på färsen just som den kommer ur ugnen. Servera genast med potatis och grönsaker.
Bella
|
|