Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
En vacker och välsmakande avslutning på en god middag blir den här hallontårtan.
1 tårta = ca 8 portioner
Ca 4 dl vetemjöl
1 – 1 ¼ dl socker
175 g smör eller margarin
1 ägg
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 ¾ dl socker
2 ägg
1 ½ dl sötmandel
hallonmarmelad
Tips:
Man kan byta ut hallonmarmeladen
mot vilken sorts marmelad som helst.
Tänk på att om marmeladen är mycket
söt kan man minska på sockermängden
i degen med ca ½ dl.
Blanda mjöl och socker och hacka ut matfettet i blandningen. Tillsätt ägget och arbeta samman degen. Låt degen vila medan fyllningen görs i ordning.
Rör matfett och socker tills det blivit vitt och poröst. Rör i äggen, ett i taget. Skala mandlarna, mal dem och blanda ned dem i fyllningen.
Ta undan 1/3 av degen till garnering. Platta ut resten i en stor, smord pajform, ca 30 cm i diameter. Täck degen med marmelad. Bred ut mandelfyllningen över marmeladen.
Gör tunna längder av den sparade degen och lägg dem i ett nät över kakan. Grädda på galler litet under mitten i ugnen i 175° ca 50 minuter.