|
|
Stekt kyckling på krögarvis
STEKT KYCKLING PÅ KRÖGARVIS
En opretentiös måltid där ”krögaren” serverar sin stekta kyckling utan krångel och svårfångade delikatesser, men väl med omsorg och god smak.
4 portioner
4 kycklingfiléer, ca 400 g
75 g rökt sidfläsk i bit
2 purjolökar
3 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 ½ dl mjölk och ½ dl tjock grädde
½ tsk salt
svart- eller vitpeppar
2 msk hackad persilja
Serveringsförslag:
Pressad potatis eller potatismos.
Tips:
Gör såsen magrare genom att utesluta
grädden. Ta i stället 4 dl mjölk.
Tina kycklingfiléerna och skölj dem om det behövs. Skär sidfläsket i små, tunna strimlor. Putsa purjolöken och skölj den väl. Skär den i cm-tjocka skivor.
Bryn hälften av matfettet i en stekpanna, lägg i kycklingfiléerna och fräs allt några minuter under omrörning, så att purjolöken mjuknar. Strö över mjöl, rör om och häll i mjölk och grädde. Låt såsen koka upp och sedan sjuda under lock 3 minuter eller tills purjolöken är lagom mjuk. Smaksätt med salt och nymald peppar.
Skär kycklingfiléerna på snedden och lägg upp köttet på 4 tallrikar. Strö över fläsket. Häll såsen vid sidan om köttet och strö över hackad persilja. Servera resten av såsen i en skål vid sidan om.
Bella
|
|