Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
En opretentiös måltid där ”krögaren” serverar sin stekta kyckling utan krångel och svårfångade delikatesser, men väl med omsorg och god smak.
4 portioner
4 kycklingfiléer, ca 400 g
75 g rökt sidfläsk i bit
2 purjolökar
3 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 ½ dl mjölk och ½ dl tjock grädde
½ tsk salt
svart- eller vitpeppar
2 msk hackad persilja
Serveringsförslag:
Pressad potatis eller potatismos.
Tips:
Gör såsen magrare genom att utesluta
grädden. Ta i stället 4 dl mjölk.
Tina kycklingfiléerna och skölj dem om det behövs. Skär sidfläsket i små, tunna strimlor. Putsa purjolöken och skölj den väl. Skär den i cm-tjocka skivor.
Bryn hälften av matfettet i en stekpanna, lägg i kycklingfiléerna och fräs allt några minuter under omrörning, så att purjolöken mjuknar. Strö över mjöl, rör om och häll i mjölk och grädde. Låt såsen koka upp och sedan sjuda under lock 3 minuter eller tills purjolöken är lagom mjuk. Smaksätt med salt och nymald peppar.
Skär kycklingfiléerna på snedden och lägg upp köttet på 4 tallrikar. Strö över fläsket. Häll såsen vid sidan om köttet och strö över hackad persilja. Servera resten av såsen i en skål vid sidan om.