Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Detta är en fantastiskt god gryta lagad på bogfläsk, som först får marinera i en blandning av apelsin- och citronsaft samt kryddor. Rätten blir utmärkt som bjudmat, inte särskilt dyr och mycket lättlagad.
Ca 6 portioner
Ca 800 g benfritt bogfläsk i skivor
saft av 2 apelsiner
saft av 1 citron
1 tsk söndersmulad basilika
1 tsk söndersmulad oregano
2 krm vitpeppar
2 msk smör eller margarin
1 burk hela tomater, ca 400 g
1 lagerblad
½ tsk salt
1 msk maizena- eller potatismjöl
hackad persilja
strimlat apelsinskal
Putsa köttet och skär skivorna jämna. Lägg dem i en skål. Blanda samman apelsin- och citronsaft med kryddorna och häll blandningen över köttet. Låt det stå på kallt ställe minst 6 timmar, gärna längre. Vänd skivorna någon gång.
Ta upp köttet ur marinaden och torka av det. Bryn matfettet i en stekpanna och bryn köttskivorna väl på bägge sidor. Lägg dem i en gryta och häll över marinaden. Vispa ur stekpannan med spadet från tomaterna. Låt det koka ihop något och häll det tillsammans med tomaterna över köttet i grytan. Tillsätt lagerblad och salt. Låt köttet eftersteka på svag värme under lock ca 15 minuter eller tills det känns mört.
Rör ut mjölet i litet kallt vatten och rör ned redningen i grytan. Låt rätten sjuda upp. Strö över persilja och strimlat apelsinskal. Servera rätten direkt ur grytan.