Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
De här havrekakorna med apelsinsmak är väldigt möra och läckra. Grädda dem gärna på bakplåtspapper, då blir det lättare att lossa dem från underlaget.
Ca 80 st
200 g smör eller margarin
3 dl socker
½ tsk vaniljsocker
6 dl havregryn
1 ägg
saft av 1 – 2 apelsiner
eller 1 dl apelsinjuice
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull och häll sedan över det i en degbunke. Tillsätt socker, vaniljsocker, havregryn och ägg. Blanda alltsammans väl. Rör ned apelsinsaft eller juice.
Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt detta till smeten. Täck plåtarna med bakplåtspapper. Klicka ut smeten med hjälp av två teskedar på ca 5 cm avstånd från varandra – kakorna flyter ut under gräddningen.
Grädda i 200° i ca 10 minuter eller tills kakorna är ljusbruna och verkar färdiggräddade. Låt kakorna svalna en stund på plåten innan du lossar dem.