|
|
Augustas kanelkaka
AUGUSTAS KANELKAKA
När jag var ung och grön – 16 år närmare bestämt – och började söka sommarjobb hamnade jag som ekonomibiträde på Kyrkbyhemmet på Hisingen här i Göteborg. Där städade jag bl a de gamlas rum och fick många goda skratt och trivsamma pratstunder. Bland mina favoriter var Augusta, en dam som fyllde 90 år medan jag var där. Hon gillade tydligen mig och jag blev därför inviterad att fira hennes 90-årsdag tillsammans med en oherrans mängd släkt och vänner där i stora salen på Kyrkbyhemmet. Augusta var tokig i hembakta mjuka kakor och särskilt då denna ljuvliga kanelkaka. En av hennes döttrar bakade den ofta hemma och tog med den till henne när hon kom och hälsade på. Naturligtvis fanns denna kaka också på födelsedagsbordet, och det var då jag smakade den första gången. Och jag hade väl inte varit jag om jag inte luskat reda på receptet! Håll till godo – här är Augustas favoritkaka.
1 kaka
2 ½ dl gräddfil
2 tsk bakpulver
175 g smör eller margarin
2 ½ dl socker
2 ägg
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Fyllning:
1 dl socker + 1 tsk kanel
Sätt ugnen på 175°.
Blanda gräddfilen med bikarbonat och ställ åt sidan. Rör smör och socker ljust och pösigt. Rör i ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ned det i äggsmeten omväxlande med gräddfilen.
Smörj och bröa en kakform, 1 ½ - 2 liter. Varva smeten med fyllningen i formen och avsluta med att strö socker och kanel över kakan. Grädda ca 1 timme. Stjälp upp kakan på ett kastrullock och för över den till ett galler eller fat, så att den lätt knäckiga ovandelen kommer uppåt.
Bella
|
|