|
|
Citruskaka 1
CITRUSKAKA 1
Det här är en mycket saftig kaka med smak av både citron och apelsin. Allra bäst smakar den om den serveras kall, som så många riktigt saftiga kakor.
1 kaka
250 g smör eller margarin
2 ½ dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Indränkning:
saft av 2 apelsiner och 1 citron
(sammanlagt 2 – 2 ½ dl vätska)
Garnering:
raspat skal av 1 tvättad apelsin
och 1 tvättad citron
1 msk florsocker
Sätt på ugnen, knappt 200°.
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det. Rör smeten jämn, men överarbeta inte, för då blir kakan seg. Klicka smeten i smord och mjölad form, ca 22 cm i diameter och med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen 30 – 35 minuter.
Koka upp citrussaften med sockret. Häll sakta den heta vätskan över den varma kakan, som ska ligga kvar i sin form. Låt den svalna. Lägg den kalla kakan på ett fat och strö över raspat citrusskal. Sikta till sist litet florsocker över kakan.
Bella
|
|