|
|
Guldkaka
GULDKAKA
Ibland kan man få äggulor över. Visserligen går det utmärkt att blanda dem i såser och pannkakssmet, men här är ett recept på en härligt god kaka. Att namnet kommer från den guldgula färgen kan väl ingen ta miste på?
1 kaka
4 äggulor
2 dl socker
75 g rumstempererat smör eller margarin
rivet skal av 1 citron
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
Garnering:
1 ½ dl florsocker
1 msk smör eller margarin
1 msk citronsaft
varmt vatten
Rör äggulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt matfett, citronskal, bakpulver och mjöl. Häll i mjölken och rör smeten slät. Häll den i en smord och bröad hålform, 1 ½ liter. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175° ca 30 minuter. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp på galler. Låt den gärna kallna under formen, så håller den sig saftig.
Rör florsocker och matfett mjukt, tillsätt citronsaft och några droppar varmt vatten. Bred ut glasyren över den avsvalnade kakan.
Citronen kan bytas ut mot apelsin.
Bella
|
|