Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Blanda gärna svarta och röda vinbär till den här pajen. Man kan också ta litet vinbär och litet skivade äpplen om man inte har så gott om bär (jag befinner mig oftast i den situationen, tyvärr). Extra god tycker jag en vanlig smuldeg blir om man byter ut en del av vetemjölet mot havregryn. Degen blir både frasigare och fylligare i smaken, plus att man gör en vinst vad gäller utebliven mängd fett.
5 – 6 portioner
¾ - 1 l vinbär
½ - ¾ dl socker (mest socker till enbart röda bär)
1 ½ msk potatismjöl
Smuldeg:
1 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör eller margarin
Till formen:
½ msk smör eller margarin
• Repa bären. Sätt ugnen på 225°.
Lägg havregryn, vetemjöl och socker till smuldegen i en skål. Finfördela smöret däri med fingertopparna så att allt blir en grynig massa. Blanda socker och potatismjöl och varva det med bären i en smord, ugnssäker form. Fördela smuldegen över bären.
Grädda pajen mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 20 minuter. Servera den något avsvalnad med litet grädde till. Den kan också serveras med vaniljsås eller halvtinad vaniljglass.
OBS! Om man blandar vinbär och äpple kan man minska något på socker och potatismjöl.