|
|
Julrulltårta
JULRULLTÅRTA
Varför inte baka en annorlunda rulltårta till jul, en med julens alla kryddor i som smaksättning? Den här kakan är härligt god och hållbar, passar utmärkt att lägga i frysen och sedan servera i lagom tjocka skivor till kaffet på t ex annandagen, eller varje dag under julen, eller när ni vill – det gör vi …!
1 rulltårta
4 ägg
1 ½ dl socker
2 msk farin
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Fyllning:
200 g smör eller margarin
4 msk socker
2 krm mald kanel
2 krm malda nejlikor
2 krm mald ingefära
1 äggula
Börja med att smörja en långpanna, ca 30 x 40 cm, eller använd bakplåtspapper i pannan i stället för att smörja. Vispa upp äggen, till¬sätt socker och vispa blandningen ljus och riktigt pösig. Blanda alla kryddor med mjöl och bakpulver och häll ned det i smeten. Blanda väl och bred sedan ut smeten i långpannan.
Grädda i ca 225° ca 10 minuter eller tills kakan pöst upp, fått fin färg och verkar jämnt genomgräddad. Pröva med sticka. Stjälp upp kakan på galler, dra av papperet och låt kakan svalna under långpannan.
Gör fyllningen: Rör samman smör och socker, tillsätt kryddor och rör till sist ned äggulan. Bred fyllningen över hela kakan och rulla snabbt ihop den från långsidan – inte som jag gjorde första gången jag skulle baka rulltårta och glatt rullade ihop den från kortsidan, och sedan undrade varför den blev så väldigt kort och tjock … Ja, ja!
Bella
|
|