|
|
Lundakaka
LUNDAKAKA
Det här receptet kommer från Husmoderns Köksalmanack 1958 och det har jag inte prövat ännu. Jag hoppas gräddningstiden stämmer och att den inte är för kort, men ni får använda ert eget goda bakomdöme och titta efter ordentligt. God och läcker låter kakan i alla fall!
1 kaka
100 g smör eller margarin
1 ½ dl tunn, ljum grädde
25 g jäst
1 ägg
¼ tsk salt
45 g finhackad suckat
4 ½ - 5 dl vetemjöl
Pensling:
uppvispat ägg
Garnering:
2 msk smör eller margarin
1 dl pärlsocker
2 tsk kanel
20 grovhackade sötmandlar
Blanda salt, suckat och mjöl och smula sönder smöret i mjölblandningen med hjälp av fingertopparna till en grynig massa. Lös upp jästen i grädden och rör ned detta och ägget i mjölmassan. Arbeta hastigt samman degen och bred ut den jämnt i en väl smord och mjölad ugnspanna, ca 25 x 35 cm. Låt degkakan långsamt jäsa till dubbel storlek. Pensla försiktigt med ägg, strö över pärlsocker och kanel och klicka ut smöret.
Grädda lundakakan 10 – 12 minuter i god ugnsvärme, 225 – 250°, tills den fått vacker färg och är genomgräddad. Låt kakan svalna i pannan och skär upp den i rektangulära bitar, som helst serveras alldeles nygräddade och litet varma.
Bella
|
|