|
|
Mandel- och päronkaka
MANDEL- OCH PÄRONKAKA
En saftig kaka, späckad med godsaker. Ät den naturell till en kopp te eller som efterrätt med vaniljsås. Man kan lägga färdiga, inlagda saffranspäron i kakan, men om du tar vanliga konserverade päron smaksätter du i stället kaksmeten med litet saffran. Det går fantastiskt bra ihop.
1 kaka
3 konserverade päron
2 stora ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl gräddmjölk
100 g smör eller margarin
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl mald mandel
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
Smörj väl och mjöla en stor rund form med löstagbar kant, helst 26 cm i diameter. Värm ugnen till 175°.
Låt päronen rinna av och dela dem i sex klyftor vardera. Ta bort kärnhusen. Vispa ägg och socker pösigt. Koka upp gräddmjölken, dra den av värmen och smält smöret i den. Blanda de torra ingredienserna för sig.
Rör ned först gräddmjölken, sedan mjölblandningen i äggvispet. Häll smeten i formen. Lägg päronklyftorna, utan att trycka ned dem, runt ytterkanten men inte i mitten. Grädda kakan på första falsen nedifrån ca 1 timme, tills den har stannat i mitten och en provsticka kommer ut torr. Låt kakan lugna sig en stund i formen innan den lossas och serveras.
Bella
|
|