Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Körsbär eller plommon, hallon eller blåbär, eller kanske persikor eller björnbär – det här receptet kan användas till olika frukter och bär. Plommon eller nektariner går också bra. Kakan blir alltid saftig och litet tung.
1 kaka
8 – 10 mogna fina plommon
eller
4 nektariner/persikor
eller
1 l körsbär
eller
¾ l blåbär
eller
¾ l hallon
100 g smält smör eller margarin
3 ägg
2 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
2 – 3 msk florsocker att pudra över
Kärna ur plommonen och skär dem i fjärdedelar på längden. Eller skala och skiva persikor i tjocka skivor. Eller skär nektariner (som ju inte skalas) på samma sätt. Eller kärna ur körsbären. Ställ frukten åt sidan.
Smörj och bröa en rund sockerkaksform, ca 22 cm i diameter. Smält matfettet och ställ åt sidan så länge. Värm ugnen till 175°.
Vispa ägg och socker tills det pöser – det tar minst 3 minuter med elvisp och ca 10 minuter om man vispar för hand. Tillsätt det smälta, avsvalnade matfettet och rör sist ned vetemjölet. Lägg ut frukten i en cirkel i botten av den smorda formen eller lägg den litet huller om buller. Häll försiktigt smeten över frukten och grädda ganska långt ned i ugnen 35 – 45 minuter. Låt den färdiggräddade kakan svalna innan den stjälps ur sin form. Sikta över florsocker.