|
|
Mjuk syltkaka
MJUK SYLTKAKA
En delikat mjuk kaka som blir mycket saftig och fin av marmelad och gräddfil. Glasyren gör kakan extra festlig.
1 kaka, ca 20 skivor
100 g smör eller margarin
2 ½ dl socker
3 ägg
2 dl sylt, t ex jordgubb eller hallon
rivet skal av 1 apelsin
rivet skal av 1 citron
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl gräddfil
1 dl hackad mandel
Glasyr:
2 msk smör eller margarin
1 äggula
½ dl jordgubbssylt
2 ½ dl florsocker
rivet apelsinskal
Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ned sylt och rivet apelsin- och citronskal. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vänd försiktigt ned mjölblandningen i smeten växelvis med gräddfilen.
Smörj och bröa en ringform, 1 ½ liter. Strö mandel i formen och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° ca 55 minuter. Låt den svalna något och stjälp sedan upp den på galler.
Glasyr: Smält matfettet i en kastrull och låt det svalna. Vispa äggulan ca 1 minut med elvisp och tillsätt sedan matfett, sylt och florsocker. Vispa glasyren smidig. Häll den över kakan och strö över apelsinskal. Låt glasyren stelna och servera kakan.
Bella
|
|